rodéziai ridgeback

Bede Péter vagyok a Bloom of May-Fly kennel tulajdonosa.

 A kennel nevünk magyar fordításban annyit jelent „tiszavirágzás”, ami Szolnok egyik jelképe. Szolnok a szülővárosom, ahol jelenleg is élek a feleségemmel és kislányommal.

Feleségemmel mindig is kutya barátok voltunk. Külön-külön volt már több kutyánk, de 2018-ban jött el az az idő, amikor kiválaszthattuk a családunk első közös kutyáját, mivel ekkor költöztünk családi házba.

Sokat gondolkodtunk, hogy melyik fajtára essen a választásunk, hiszen többek között a leendő családtagnak alkalmasnak kellett arra lennie, hogy elviselje és jól tolerálja a gyermekeket, ugyanis kislányunk ekkor volt 6 éves.

Én ragaszkodtam a nagy testű fajtához. Sokat böngésztük a kutya kalauzokat és elkezdtünk kutyakiállításokra járni, hogy közelebbről is megismerjünk egy-egy fajtát.

Végül a rodéziai ridgeback mellett tettük le a voksunkat és már ekkor elhatároztuk, hogy a fajta tenyésztésébe is belevágunk. A család minden tagját lenyűgözte a fajta gyönyörű és méltóságteljes külleme, a ridge különlegessége. Nagyon intelligensnek és nyugodt temperamentumúnak írták le, akik jól tolerálják a gyerekeket. 

Szerettünk volna közelebbről is megismerkedni a rodéziai ridgeback fajtával.

Felkerestük Perecz Mónikát a rodéziai ridgeback fajta magyarországi honosítóját. Akinek segítségével rátaláltunk Szilágyi Glória tenyésztőre, a First Division kennel tulajdonosára.

Az alom látogatásakor Dézi szinte rögtön kiválasztott minket, amíg a többi kölyök önfeledten játszott, ő kíváncsian odajött hozzánk és lefeküdt a feleségem lába elé. Ezzel eldőlt, hogy Dézi lesz a mi kutyánk.

Az eltelt pár év alatt megbizonyosodtunk róla, hogy Dézi és a családunk tökéletesen illik egymáshoz. Kislányunktól minden „piszkálást” eltűr zokszó nélkül. Imádja az embereket, mindenki felé hatalmas bizalommal és barátsággal közeledik. Igazi családbarát kutya vált belőle.

3 hónapos kora óta rendszeresen járok vele kutya iskolába, mivel nagyon fontosnak tartom, hogy egy fegyelmezett és kitűnően szocializált kutya váljon Déziből.

Azóta sikeresen letettük a BH engedelmes vizsgát. Ennél a fajtánál ez igen ritka, hiszen amellett, hogy nagyon intelligens fajta, kissé önfejű. Nem egy klasszikus munkakutya.

Belekóstoltunk a kiállítások világába is, de úgy döntöttünk, habár a kiállításokon való részvétel és a kutya kiképzés nem zárja ki egymást, a hangsúlyt a kiképzésre helyezzük. A döntésünk oka az volt, hogy az emberek többsége családi kutyát/társat keres.

Hisszük, hogy a jó tenyésztő nemcsak a címek sokaságát hajszolja, hanem igyekszik olyan kutyákat tenyészteni, amelyek a hétköznapok során minden helyzetben magabiztosak és nyugodtak.